söndag 26 december 2010

Jag får ofta frågan - vad innebär det att vara projektledare?

Jag vill börja med att tydligt påpeka att jag inte har erfarenhet av att driva ett projekt eller en verksamhet, i alla fall inte än, däremot har jag läst en hel del om hur man driver ett projekt/-en verksamhet. Projekt kan ses som en målrationell handling, lite av en fri förändringsprocess inom bestämda tids- och konstadsramar. Projekt leds oftast av en individ, men i vissa fall av en grupp individer som man ofta kallar för beslutsfattare. Oftast tar beslutsfattaren/fattarna rollen att genomföra det tillskriva målet med hjälp av interna och externa resurser. Projektdeltagarna kallas oftast för projektaktörer, där i den formelle ledare, samordnaren, sekreterare osv. För att ett projekt ska lyckas, för att det ska finnas glöd och för att man ska nå målet/en i ett projekt krävs det eldsjälar som ofta symboliserar eller personifierar projektet utåt. Dessa eldsjälar spelar en viktig roll i ett projekt då det är dessa individer som engagera sig mest, kan mest (inte alltid!) och jobbar mest för projektet och dess mål. Vissa menar att eldsjälar är nödvändiga, men att man samtidigt behöver projektmakarna för att lyckas. En projektmakare är den som bärs av upp av en vision och som har potential att påverka och inspirera andra att utföra ett bra jobb.

Det som symboliserar ett projekt är oftast dessa grejer:
- Det är en engångsföreteelse
- Projektmål inom bestämda tids- och kostnadsramar
- Kräver flera typer av resurser

För att ett projekt ska ro i hamn måste alla deltagare ta sitt ansvar och jobba mot projektets mål. Projektledarens roll är att styra och leda resurserna mot mål och det är ett ansvar som delas tillsammans med alla deltagande aktörer eller medarbetare. Projekt sker oftast i parallell linje med den traditionella verksamhetens rutinarbete.

Jag brukar oftast tänka så här, kan man leda ett projekt så kan man leda en verksamhet också. Att leda projekt handlar om att utmana sitt ledarskap med nya och unika mål, arbetsmetoder, resurser och inom bestämda ramar, medan verksamhetsledning handlar om att jobba med rutiner, jobba med människor som besitter rätt kompetens (oftast erfarna medarbetare med bra kunskap inom området) och i verksamhetenen jobbar man oftast efter likartade/samma mål. För projektledning/ledare handlar det oftast om att få en grupp människor med olika kompetenser att fungera som en enhet, eftersom dessa grupper av människor består oftast av nya deltagare. I de flesta fall känner inte dessa deltagare varandra och det i sin tur kan innebära problem i samarbete, kommunikation osv. Det är projektledningens/ledarens jobb att få dessa människor att fungera, att de når varandra och att dem jobbar mot projektmålet. Det sägs att ett projekt har ett eget livslopp som är informell, vilket innebär att projekt "föds", "överlever", "mognar" och sedan "dör". Projektledningens jobb är att få processen att rulla i rätt riktning som oftast innebär att initiera, planera, genomföra, konsolidera och avsluta projektet. Alla projekt behöver underlag, vilket innebär att det krävs en förstudie för att upptäcka och formulera problemet som projektet ska lösa. Därefter kan man övergå till att planera genomgången av mål, resurser, tidsplan, ledning, styrning och så vidare. Slutligen återstår bara genomförandet, institutionaliseringen och allra sist utvärderingen av projektet för att sedan därefter dra slutsats om projektet var framgångsrikt eller inte. Projektet är beroende av sina intressenter, projektuppgift, resurser och inte minst av sin omgivning. Det gäller att projektet ligger i rätt tid om det ska bli ett bra utfall av det hela. Jag tror att tid är en mycket viktig aspekt i projektsammanhang, då en idé kan få gehör vid ett tillfälle medan i ett senare tillfälle ignoreras helt. Det handlar om att vara rätt i tid, att projektet handlar om något som är aktuellt i dagsläget. Det innebär att ett projekt kan vara både relevant och icke-relevant beroende på tidsperiod. Under tiden sker det stora förändringar i bland annat omgivningen och organisationen vilket också i sin tur påverkar resurserna. Det skapar frekventa behov för det tidsepok projektet befinner sig i. En bra projektledare måste ha förmågan att få ut det bästa av sina medarbetare och det genom att skapa utrymme för kreativa lösningar. En bra projektledare ska se till att det finns ett välfungerat samarbete, engagemang och denne ska ge sina medarbetare/deltagare chansen för reflektion och utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar