måndag 17 januari 2011

Rossoneri och Serie A!

Det känns som att Milan numera lever på sitt forna jag, på gamla minnen, gamla titlar och föredetta stjärnor. Det går inte att känna igen laget numera, det lag som en gång i tiden slukade allt på vägen. Milan som en gång i tiden lyste av stjärnor på alla positioner. Ett lag som få kunde mäta sig mot. Idag ser vi skuggan av det Milan en gång var och det känns tungt för oss som följer och hejar på Rossoneri.

Frågan är om inte hela den italienska fotbollen har tappat klass och stil? Ligan kan inte jämföras mot den liga som fanns under 90-talet, då italienska Serie A bestod av hela sju topplag. Idag kan vi knappast räkna fyra topplag. Det känns som att ligan idag består i största del av mitten- och bottenlag. Detta börjar synas även ute i de Europeiska cuperna, främst i Europacupen (Föredetta UEFA-cupen). Visst vann Inter CL senast, men utan att speciellt övertyga på något sätt. I Europacupen har det varit det omvända, italienska lag har knappast lycka avancera sig från gruppspel. Lag som Juventus, Palermo och Sampdoria åkte ut redan i gruppspelet. Det enda italienska lag som klarade sig med nöd och näppe var Napoli.

Frågan kvarstår; Vad har hänt med Serie A? Kan det bero på den ekonomiska inflationen i vissa ligor, t.ex. i Serie A, där storlag som Milan tvingas mer eller mindre sälja sina stjärnor för att skära ner på sina utgifter, för att klara sig bibehålla en ekonomiskt stabilitet? Vi pratar om ett fotbollslag som tillhör en av världens rikaste klubbar. För andra ligor har det gått betydligt bättre, exempelvis har Premier League lyckas locka en mängd förmögna investerare, som t.ex. Abramovich. Frågan ställs då om detta kommer vara hållbart i längden?

3 kommentarer:

  1. Intresant! själv tycker jag att la liga tar över mer och mer lagen är självklart bäst i europa sammanhang som t.e.x i europa league.Först och främst behöver serie a mer talanger men man behöver använda dem spelare som har erfarenhet från ligan som kan lära talangerna/Gen

    SvaraRadera
  2. Hej Gen! Tack för denna respons angående detta inlägg! Jag kan hålla med om att La Liga är för närvarande en av världens bästa liga, men det är mycket tack vare Barcelona och Real Madrid. Bortser man från dessa två topplag som är fullt dominerande i den spanska ligan så är inte La Liga något att hurra över. Det var ett bra tag sedan man såg lag som Valencia gå långt i en turnering som Champion League. Vad gäller unga spelare, har du helt rätt i. Serie bör satsa på sina unga spelare och dessutom utnyttja den kompetens som finns bland de äldre ikonerna i Italien. Det finns bra med potential i Serie A när det gäller unga talanger.

    SvaraRadera
  3. Imponerande, jag kommer absolut följa din blogg :)

    SvaraRadera